Villa Oliver

Keresés
Rólunk

A Villa Oliver Kft. egy magyar tulajdonban lévő, dinamikusan fejlődő, 1000+ férőhely kapacitással rendelkező szállás-szolgáltató vállalkozás 2014 óta, mely minőségi szállás-szolgáltatását Siófokon, Hévízen, Tihanyban, Zalakaroson, Balatonlellén és Budapesten nyújtja.

villaoliver.hu

Túrázz Tihanyban!

5 km sima ügy. 10 km után érzed, hogy kicsit meg kell pihenned. 15 km-nél már érzed, hogy sportolsz, az izmaid maxon működnek. 20 km-nél pedig jólesően várod, hogy végre ihass egy jó bögre meleg teát. A rutinos túrázók ismerik ezeket az érzéseket, és a felszabaduló endorfin sem idegen nekik. Jövő héten pedig újra átélheted mindezt!

A Téli Tihany teljesítménytúra része a Pelso Túrázó Kupa  útvonalainak is: ennek lényege, hogy egész évre elcsábítsa a résztvevőket hasonló szervezésű és színvonalú teljesítménytúrákra hazánk legszínesebb, legváltozatosabb tájaira. Természetesen többféle verzió közül is választhattok a tihanyi útvonalak hosszánál, a szintemelkedés és a bejárható idő alapján. Lássuk a lehetőségeket!
 
 
Kezdjük a Gyerektáv és Tihanyi sétával. Igen, jól gondoljátok: ez a legegyszerűbb és legrövidebb útvonal, melyet akár a legkisebbek (és legkezdőbbek) is bevállalhatnak. A táv 5,26 km, az útvonal szintemelkedése pedig mindösszesen 122 m. A rajt és a cél helye is a tihanyi Belső-tó déli partján felállított rendezvénysátor. Itt kezdődik tehát a séta, mely a tó nyugati partján egy darabig csatlakozik a 10 km-es táv útvonalához, aztán pedig a – Tihanyi Vinarius Pince – a Kis-erdő-tető alatti kilátó pont a Külső tóra – Sportpálya – Kálvária – Apátsági templom – Levendula Látogatóközpont vonalon tér vissza a célhoz. Az utat piros-fehér szalagok és útirányjelző táblák mutatják. A túra alatt természetesen nem hagynak magukra senkit a szervezők: túró rudi, forralt bor, tea, zsíros kenyér, és a célban meleg étel (virsli, mákos tészta – 550 Ft/fő) is várja a gyaloglókat. Nevezni 1000 Ft-os díj ellenében január 31-ig tudtok az info@balatontura.hu e-mail címen. Aki sikeresen teljesíti a távot, a túra egyedi kitűzőjével lehet gazdagabb!
 
Nem győztünk volna meg Benneteket? Olvassátok el, hogy milyen a tihanyi teljesítménytúra gyerekszemmel!
 
,,Újra nekiindulunk végre idén, mert tavaly elmaradt. 2020-ban teljesítettem először a túrát, egyből a leghosszabb távot, Papával és Lecsóval (jack russel). Gyakorlott Kéktúrázók vagyunk, már Kőszegtől a Mátráig teljesítettük az OKT nagy részét. A Téli Tihany 20 olyan, mintha valaki a Kéktúrát járná végig egy napba sűrítve: szintemelkedés, gyönyörű panoráma, páratlan természeti kincsek, a Balaton, templomok, meredek hegyek és rengeteg barátságos túrázó. A Tihanyi Kincses Sziget a Kéktúra összes élményét hordozza.
 
Maga a túra a csodálatos Belső Tónál indul, az Akasztó dombon a még álmos Balatonfüred látványa tárul elénk, aztán az Aranyház gejzírkúpjainak különleges szikláit láthatjuk, a Club Tihany fölé magasodó Újlaki templomromot, s a Horgásztanyáknál rájövünk, hogy sokan miért rabjai ennek a sportnak. A túra közepén elérkezünk a Csúcs Hegyre, ahonnan a Belső tó és az Ófalu tárul elénk, amelyet az Apátság két tornya őriz. A fő attrakció a túra során az Apáti Kilátó, ahonnan 360 fokos panoráma tárul elénk a Balatonra és környékére (Sajkodtól a Balaton felvidéken át, Badacsonyig és a Világosi Magaspartig). A túra ezt követően olyan páratlan helyeken vezet tovább, mint az 1200-as években épült Apáti templom romjai, a Külső Tó, és a 11. században keletkezett Barátlakások barlangjai. A túra a végén ér el a csúcspontjára, amikor az Öreg Tihany kikötőből felkapaszkodunk az Apátsághoz, amelynél elidőzve rájövünk, hogy ez nem véletlenül a Balatoni Régió legnépszerűbb attrakciója.
 
Gyertek minél többen február 5-én!"
Zalán
 
 
A következő nehézségi szintet a Téli Tihany 10 elnevezésű teljesítménytúra jelenti, mely 10, 1 km-es távolságával és 405 m-es szintemelkedésével már nagyobb gyakorlatot igényel. Szintén a Belső-tó déli partján felállított rendezvénysátorból indul, és a kör vége is itt található, azonban jóval nagyobb (Akasztó-domb – Aranyház – Kis-erdő-tető – Óvár – Barátlakások – Hajóállomás – Kálvária – Apátság) utat tesz meg. A távolságot 3 óra 15 perc alatt is teljesíteni lehet, a nevezési díj pedig 2500 Ft (előnevezéssel), vagy 3500 Ft (helyszíni nevezéssel) személyenként. A nevezési idő 9:45-től 11:00-ig tart. A szervezők természetesen itt is gondokodnak elemózsiáról: az útvonal mentén tea, forralt bor, csokoládé, gyümölcs és pogácsa hivatott energiával feltölteni.
 
Az igazán felkészült túrázóknak már megéri a Téli Tihany 15 nevű útvonalat választani: a tihanyi Belső-tó déli partján felállított rendezvénysátorból (az Akasztó-domb – Aranyház – Gejzírmező – Újlaki templomrom – Horgásztanyák – Csúcs-hegy – Apáti-hegy – Külső-tó – Kis-erdő-tető – Kálvária – Apátság útvonalon) 14, 61 km-es távon át csodálhatjuk a Balaton környékének szépségeit. Komolyabb szintemelkedésre – nevezetesen 615 méteresre – is számítanunk kell, valamint legalább 5 óra, míg végig gyalogoljuk a távot. A rendezvénysátorban 8:45-től 10:30-ig tudsz nevezni 3700 Ft-ért, ha azonban előneveznél, a költség csak 2700 Ft-ra rúg. A több helyen felállított ellenőrzőpontokon pedig étellel és itallal is erősítenek a szervezők!
 
 
A legprofibbaknak pedig itt az igazi kihívás, a Téli Tihany 20 teljesítménytúra! Jól sejted: ez a legnehezebb és leghosszabb túra, amely 19,76 km-es kört tesz meg és 759 méternyi szintemelkedést kell a talpad alá utasítanod. Készülj fel rá, hogy bizony a szintidő 6 óra 30 percnyi gyaloglás, ami nem egyszerű – mindenképpen olyan vágjon csak bele, akinek nem ez az első útja! Előnevezéssel 2900 Ft-ért, helyszíni nevezéssel pedig 3900 Ft/fő díj ellenében kezdheted meg a gyaloglást reggel 8 és 10:30 között. Az útvonal a Bencés Apátság Illyés Gyula Általános és Zeneiskolájától 150 méter – Akasztó-domb – Aranyház – Gejzírmező – Újlaki templomrom – Horgásztanyák – Csúcs-hegy – Apáti-hegy – Apáti templomrom – Külső-tó – Kis-erdő-tető – Óvár – Barátlakások – Hajóállomás – Kálvária – Apátság pontokat járja végig.
Hasznos tudnivalók a Téli Tihany teljesítménytúráról

- Az útvonalon nem használnak eldobható műanyag poharat, így az a legjobb, ha magaddal hozod a saját bögrédet! Ha mégis elfelejtenéd, a túra rajtjánál lehetőséged van vásárolni „örök életű Balatontúra túrabögrét” 250 Ft-ért.

- A rajtnál kapsz egy igazolólapot. Ezen kell gyűjtened az ellenőrzőpontokon a bélyegzéseket; a tájékozódásban az útvonalat ábrázoló színes térkép és szintmetszet segít.

- A túrán kizárólag védettségi igazolvánnyal tudtok részt venni. A 18 év alattiak kizárólag védett felnőtt kíséretében vehetnek részt a túrán. Ha a benevezett személy a rajtban nem tudja bemutatni a védettségi igazolványát (és a megfelelő személyazonosító dokumentumot), akkor nem indulhat el a túrán! A befizetett nevezési díjat ilyen esetben a szervezőknek nem áll módjukban visszatéríteni!

- A szervezők szívesen látják a négylábú kedvenceket is, azonban kizárólag pórázon vezetve mászhatják meg veletek a csúcsokat! 

- És persze a díjazás sem maradhat el: a célban mindenki megkapja a túra emléklapját és választás szerint jelvényt, vagy vele azonos hűtőmágnest.

 
Mi legyen a táskádban?
 

- Váltózokni

- 1 pár műanyag zacskó. Régi trükk, ha esetleg túl vizes lenne a terep. Egyszerűen a húzd a száraz zoknidra, így száraz maradhat a lábad.

- Fájdalomcsillapító, Betadin, géz, sebtapasz, kisolló - ne feledd, bármikor történhet sérülés. Jobb, ha felkészülsz.

- Elegendő víz

- Energiaszelet, gyümölcs, étel

- Jégzselé -  ezt nagyon erősen ajánljuk. Ha bekötnének az izmaid, csodákra képes

- Bicska

- Papírzsepi

- Nedves törlőkendő

- Kézfertőtlenítő

- A telefonod feltöltve

- Külső akksi, ha lemerülne a telód